13 Οκτ 2008

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΑΝΙΩΝ

Στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου συμμετείχαμε στο 3ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ που οργανώνει το στέκι μεταναστών Χανίων. Διανεμήθηκε το παρακάτω κείμενο

ΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗ ΣΗΤΕΙΑ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΕΝ ΓΕΝΕΙ. ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΣΑ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΟΜΑΔΑ 5-6 ΦΙΛΩΝ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 2006. ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2007 ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ Η ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ 42 ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ 75.
Το ερέθισμα ήταν η διαπίστωση πως η Σητεία δεν είναι ένας όμορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος, αλλά πως ο κοινωνικός ιστός έχει διαρραγεί, έχουμε αυξανόμενη εγκληματικότητα, κυριαρχεί και εδώ η ιδεολογία της αρπαχτής, και της ρεμούλας και ένα χάος σκεπάζει τη δημόσια ζωή μας. Πως αντίληψη που κυριαρχεί σήμερα είναι αυτή των ατομικών λύσεων, της αποχής από συλλογικές προσπάθειες, του δε βαριέσαι, του ας τα πάρουμε όλα στην πλάκα για να μην τρελαθούμε.
Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα βλέπουμε τη συνεχώς αυξανόμενη χρήση ουσιών, μεταξύ αυτών βεβαίως και το αλκοόλ, αφού ο κοινωνικός περίγυρος, όχι μόνο δε βοηθά, αλλά αντίθετα αποτρέπει τη νεολαία από το να αποκτήσει οράματα και να παλέψει γι΄αυτά. Φαινόμενα που δεν είναι βέβαια μόνο Σητειακά, αλλά εμείς νομίζαμε πως δε θα φτάσουν εδώ ποτέ και ήμασταν ήσυχοι.
Η αναγκαιότητα να παρέμβουμε ήρθε ως φυσικό επακόλουθο των παραπάνω παραδοχών και από την εμφανή ανυπαρξία, απουσία, αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού σε όλες του τις βαθμίδες δηλαδή από την κεντρική διοίκηση έως τη νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση.
Η ΚΟΝΤΡΑ στον ένα χρόνο της λειτουργίας της κατάφερε:
Να παραδεχτούν αρκετοί εκείνο που υποψιαζόμασταν ή γνωρίζαμε αλλά το κρύβαμε. Ότι δηλαδή στη Σητεία έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα με κατάχρηση ουσιών, του αλκοόλ συμπεριλαμβανομένου, μάλιστα δε αυτών που ονομάζονται σκληρά ναρκωτικά.
Από τον Ιούλιο, μετά από ενός περίπου έτους προσπάθεια λειτουργούμε στη Σητεία το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας με την επιστημονική εποπτεία του Καθηγητή του ΑΠΘ Φοίβου Ζαφειρίδη. Προς το παρόν παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες από σύμβουλο τοξιοκοεξάρτησης σε εξαρτημένα άτομα και στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από δωρεές συμπολιτών μας αφού ο Δήμος Σητείας υπαναχώρησε από αρχική του απόφαση να το χρηματοδοτήσει.
Για πρώτη φορά στη Σητεία δώσαμε βήμα στους νέους με μια εκδήλωση το καλοκαίρι , που μεταξύ άλλων, περιλάμβανε επίδειξη scate boarding, και συναυλία 4 μαθητικών συγκροτημάτων.
Το χειμώνα που πέρασε κάναμε συναντήσεις με μαθητές, φοιτητές του ΤΕΙ, συλλόγους γονέων. Προέκυψε η αναγκαιότητα δημιουργίας χώρου ή χώρων για τη νεολαία και φέτος προσανατολίζουμε τη δραστηριότητά μας σε τέτοια κατεύθυνση. Οι επαφές αυτές φέτος θα πυκνώσουν και θα διευρυνθούν και προς άλλους ενεργούς συλλογικούς φορείς της περιοχής.
Τώρα και ένα χρόνο συναντιόμαστε ανελλιπώς κάθε Τετάρτη, οι συγκεντρώσεις είναι ανοιχτές, και όλες οι αποφάσεις παίρνονται μετά από συλλογική επεξεργασία. Από τα 75 μέλη μας περί τα 15 συμμετέχουν συστηματικά στις συναντήσεις της Τετάρτης, άλλοι τόσοι ενεργοποιούνται στην υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων, ενώ όλοι είναι έτοιμοι και προσφέρουν όποτε είναι αναγκαίο.
Η ΚΟΝΤΡΑ όχι μόνο έχει γίνει αποδεκτή από κοινωνία της Σητείας αλλά έχει καταξιωθεί σαν ένα από τα πιο ζωντανά κομμάτια της, σα μια ομάδα πολιτών που λειτουργώντας συλλογικά, μπορεί να παρεμβαίνει αποτελεσματικά στη ζωή του τόπου.
Μπορείτε να μας βρείτε στη Σητεία και στο διαδίκτυο.

KONTRA.SIT@GMAIL.COM
www.kontrasitia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: