11 Νοε 2008

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες.
Πριν από δυο χρόνια περίπου, μια παρέα έξι φίλων, βλέποντας τη ραγδαία εξάπλωση των εξαρτήσεων (από ναρκωτικά, αλκοόλ, internet κλπ.) στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας αποφασίσαμε να σταματήσουμε να είμαστε απλοί παρατηρητές. Ακολούθησαν πολλές συζητήσεις και με άλλους φίλους και τον Ιούλιο του 2007 ιδρύθηκε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία «ΚΟΝΤΡΑ» , σκοποί της οποίας σύμφωνα με το καταστατικό της είναι :
α) Η ανάληψη δράσεων προκειμένου, αφ ενός να εξαλειφθούν οι συνθήκες που δημιουργούν και αναπαράγουν το φαινόμενο της εξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες, και αφ’ ετέρου να παρασχεθεί βοήθεια τόσο προς εξαρτημένα άτομα όσο και προς
το περιβάλλον τους.
Ειδικότερα:
β) Η ανάπτυξη εθελοντικής δράσης στην τοπική κοινωνία.
γ) Η παρέμβαση στο χώρο της εκπαίδευσης.
δ) Η κινητοποίηση των αρχών όπως ενδεικτικά Κράτους, Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας, Αστυνομίας.
ε) Κάθε άλλος σκοπός που συνάδει με τους παραπάνω.

Η ιδρυτική συνέλευση έγινε με συμμετοχή 42 πολιτών. Η Διοικούσα Επιτροπή συνεδριάζει κάθε Τετάρτη στις 7 μμ στον ημιώροφο του πρώην ξενοδοχείου ΕΛΕΝΑ που μας παραχώρησε ο Δήμος. Οι συνεδριάσεις είναι ανοικτές και η συμμετοχή σ’ αυτές και άλλων μελών αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.
Από την αρχή ήρθαμε σε επαφή με ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και ζητήσαμε τη βοήθεια τους αφ’ ενός για στήσιμο μονάδας απεξάρτησης , αφ’ ετέρου για προώθηση της πρόληψης στη Σητεία. Ανταποκρίθηκε το ΑΠΘ και ο καθηγητής του Ζαφειρίδης Φοίβος ήρθε στη Σητεία και έκανε διάλεξη στις 16 - 7 – 07 .
Η υλοποίηση του προγράμματος απεξάρτησης στη Σητεία από το ΑΠΘ έχει ένα ετήσιο προϋπολογισμό της τάξης των 60.000 € . Άρχισαν μαραθώνιες συζητήσεις με το Δήμο Σητείας προκειμένου να στηρίξει οικονομικά το πρόγραμμα. Ο Δήμος υπαναχώρησε από αρχική του απόφαση με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εφαρμογή του μερικούς μήνες. Τελικά Σητειακοί με ευαισθησίες ανέλαβαν αυτό το κόστος για το πρώτο έτος λειτουργίας του προγράμματος. Έτσι ένα χρόνο μετά την ίδρυση της «ΚΟΝΤΡΑ» , τον Ιούλιο του 2008 , άρχισε να λειτουργεί στη Σητεία ανοιχτό πρόγραμμα απεξάρτησης εξαρτημένων ατόμων και στήριξης των οικογενειών τους, με σύμβουλο τοξικοεξάρτησης από το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ (ΠΠΑ) του ΑΠΘ. Η στέγη του προγράμματος βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του νοσοκομείου Σητείας και η ειδικός απαντά στα τηλέφωνα : κινητό : 6930263273 και σταθερό : 2843029620 .
Στον τομέα της πρόληψης, όπου η «ΚΟΝΤΡΑ» θέλει να ρίξει το μεγάλο βάρος, έχουν γίνει διάφορες ενέργειες στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της. Έτσι αρχικά καλέσαμε τα 15μελή συμβούλια των μαθητών και τους Συλλόγους Γονέων των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Σητείας και συζητήσαμε μαζί τους γύρω από τα ενδιαφέροντα και τα προβλήματά τους. Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική. Πρώτα πρώτα δεν υπάρχουν στη Σητεία χώροι δημιουργικής απασχόλησης για τους νέους πέρα από ελάχιστες αθλητικές εγκαταστάσεις. Τα μπαρ, τα internet café και τα ρακάδικα είναι μονόδρομος. Είναι ανάγκη να υπάρξει ένας πολυχώρος όπου θα μπορούν οι νέοι να περνούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Η συζήτηση με τους νέους είχε σαν άμεσο αποτέλεσμα την οργάνωση από την «ΚΟΝΤΡΑ» εκδηλώσεων στην πλατεία της Σητείας τον Ιούνιο του 2008 όπου οι νέοι ζωγράφισαν, έκαναν skateboard και έπαιξαν μουσική με μεγάλη συμμετοχή που ξεπέρασε τις προσδοκίες μας.
Υπάρχουν πολλές δράσεις που μπορούν να γίνουν στην κατεύθυνση της πρόληψης. Άλλες γνωστές και άλλες που τις αναζητούμε. Άλλες με μικρό και άλλες με μεγάλο οικονομικό κόστος.
Δύο είναι οι λόγοι που επικοινωνούμε μαζί σας, ο ένας να σας ενημερώσουμε γι αυτά που προηγήθηκαν και να μας ενισχύσετε ηθικά και ο άλλος να ζητήσουμε να μας ενισχύσετε οικονομικά. Για να μη σταματήσει αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε, προκειμένου να σωθούν κάποιοι νέοι και να ανακουφιστούν οι οικογένειές τους και ακόμη κάποιοι άλλοι να μπορέσουν να ζήσουν με τα ενδιαφέροντά τους και να μη σπρωχτούν στο περιθώριο, σας προσκαλούμε να έρθετε μαζί μας, να αποδείξουμε ότι μπορούμε να πάρουμε στα χέρια μας το μέλλον των παιδιών μας και όλοι μαζί να μπορέσουμε να δράσουμε αποτελεσματικά. Γίνετε φίλοι της «ΚΟΝΤΡΑ» βοηθώντας με τη συμμετοχή και τις προτάσεις σας και οικονομικά με ετήσιες συνδρομές των 50 , 100 , 200 , 500 , 1000 € ή όποιο άλλο ποσό επιθυμείτε, ώστε να υπάρξει συνέχεια σ’ αυτό που η «ΚΟΝΤΡΑ» ξεκίνησε και να ζήσουν τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας σ’ ένα κόσμο καλύτερο.
Σας περιμένουμε.

Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ο λογαριασμός της «ΚΟΝΤΡΑ» στην Εμπορική Τράπεζα είναι:64004450
Μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα :
6976978683 Άννα Λογκάκη
6974600535 Μαίρη Κουφάκη
6932510794 Θεοδόσης Γαρεφαλάκης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΞΙΖΕΤΕ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΣΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΑΡΩΓΟΥΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ.