4 Μαρ 2010

Εξομολόγηση Ενός Οικονομικού Δολοφόνου

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ

«Εξομολόγηση Ενός Οικονομικού Δολοφόνου»
Τετάρτη, 03 Μάρτιος 2010 08:03

ΕΝΑ πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο ντοκιμαντέρ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλοι όσοι βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Πολύκεντρο του Δήμου Σητείας. Ο λόγος για το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου και σκηνοθέτη Στέλιου Κούλογλου «Εξομολόγηση Ενός Οικονομικού Δολοφόνου».

Την εκδήλωση, διοργάνωσαν η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία ΚΟΝΤΡΑ και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, το οποίο υποστηρίζει και χρηματοδοτεί.

Η επόμενη εκδήλωση, όπως έκανε γνωστό ο κ. Κώστας Φραγκιαδάκης από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο σε συνεργασία με φορείς της περιοχής, όπως είναι το Θέατρο της Σητείας, ο Ορειβατικός Σύλλογος και οι εθελοντές Διασώστες: θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός και συντήρηση παιδικής χαράς στο νέο σχέδιο πόλης.

Στις 15 Μαρτίου στο Πολύκεντρο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην οποία κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κ. Κώστας Βεργόπουλος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, που θα αναφερθεί στους μύθους και τις πραγματικότητες της οικονομικής κρίσης, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα κυκλοφορήσει το περιοδικό «ΣΧΕΔΙΑ» με θέματα που αφορούν το πρόβλημα των εξαρτήσεων, αλλά και άλλα για τον πολιτισμό, την ιστορία και την κοινωνία.

Η ταινία προβλήθηκε στο Ηράκλειο, στα Χανιά και στη Σητεία στα πλαίσια ενός road trip με αφορμή την κυκλοφορία αντίστοιχου DVD στις 22 Μαρτίου.

Προβλήθηκε για πρώτη φορά το 2008 στο Pioneer Theater της Νέας Υόρκης και από τότε έχει προβληθεί σε πολλά φεστιβάλ αποσπώντας εγκωμιαστικές κριτικές, ενώ κέρδισε το 2ο βραβείο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Σεούλ – ενός από τα σημαντικότερα της Ασίας.

Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο σε σπάνιο προπαγανδιστικό υλικό, με δραματοποιημένες φιλμ-νουάρ σκηνές και αποκλειστικές εξομολογήσεις του best seller του συγγραφέα Τζον Πέρκινς «Εξομολόγηση Ενός Οικονομικού Δολοφόνου».

Η ταινία αναφέρεται στην ιστορία ενός πράκτορα της CIA, ο οποίος στρατολογήθηκε στον οικονομικό τομέα και εργάστηκε για μία δεκαετία από το 1971 έως το 1981 στην πολυεθνική εταιρία συμβούλων Chas T. Main. Ένας οικονομικός εκτελεστής είχε στρατολογηθεί από τις μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής και είχε κρατήσει το «στόμα του κλειστό» για πολλά χρόνια μέχρι την πτώση των Δίδυμων Πύργων.

Η εργασία του αφορούσε δύο σκέλη. Το πρώτο είχε να κάνει με τη μεσολάβηση σε πολύ φτωχές χώρες μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ή της Παγκόσμιας Τράπεζας, στις οποίες έδιναν τεράστια δάνεια προκειμένου υποτίθεται να γίνουν έργα υποδομής, τα οποία όμως συνήθως ποτέ δεν τελείωναν. Δημιουργούνταν, όμως, ένα τεράστιο εξωτερικό χρέος που οι χώρες αυτές δεν μπορούσαν να πληρώσουν. Τότε εμφανίζονταν οι Αμερικανοί, οι οποίοι προσπαθούσαν να ελέγξουν τις χώρες αυτές με έναν αποικιοκρατικό τρόπο. Δε μπορούσαν να πληρώσουν, άρα θα έπρεπε να ακολουθήσουν και να στηρίξουν την πολιτική της Αμερικής και από ‘κει και έπειτα να προχωρήσουν σε επωφελείς συμφωνίες για αμερικάνικες εταιρίες.

Το δεύτερο σκέλος της παρέμβασης των οικονομικών δολοφόνων φαίνεται στην ταινία μέσα από τις περιπτώσεις δύο περιοχών, του Παναμά και του Εκουαδόρ, όπου προκειμένου αντίστοιχα οι πρόεδροί τους να ακολουθήσουν την πολιτική της Αμερικής τους ζητήθηκε να επιλέξουν ή εκατομμύρια δολάρια ή μία σφαίρα! Όποιος συμβιβαζόταν γινόταν πάμπλουτος, όποιος δεν συμβιβαζόταν έχανε τη ζωή του αφού αναλάμβαναν δράση «τα τσακάλια».

Κάποια στιγμή λοιπόν ο πρωταγωνιστής μην αντέχοντας άλλο όλα αυτά μετανιωμένος ξεκίνησε να γράφει ένα βιβλίο και μετά από αρκετά χρόνια μέσα από εκβιασμούς και δωροδοκίες κατάφερε και το ολοκλήρωσε. Συγκλονιστική είναι η σκηνή που ζητάει συγνώμη από ανθρώπους, που ουσιαστικά ο ίδιος κατάστρεψε το κράτος τους, υπακούοντας σε εντολές της αμερικανικής ηγεσίας και των πολυεθνικών. Εκείνοι τον κοιτάζουν παγωμένοι χωρίς να μιλούν…

Αμέσως μετά την προβολή της ταινίας ακολούθησε συζήτηση και τέθηκαν ερωτήματα στον κ. Κούλογλου για τον τρόπο που γυρίστηκε η ταινία, ενώ έντονος ήταν ο προβληματισμός όσον αφορά την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και στη χώρα μας. Κάποιος μάλιστα ρώτησε αν και ποιός είναι ο αντίστοιχος οικονομικός δολοφόνος για την Ελλάδα…

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: