29 Μαρ 2010

Συνέλευση του Σωματείου Στήριξης ΑΜΕΑ επαρχίας Σητείας

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ

Στεγαστικό πρόβλημα για το σύλλογο αλλά και τα ειδικά σχολεία της Σητείας
Παρασκευή, 19 Μάρτιος 2010.

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο χώρο του Ειδικού Σχολείου η Γενική Συνέλευση του Φιλανθρωπικού Σωματείου Στήριξης ΑΜΕΑ επαρχίας Σητείας, ενώ ακολούθησαν και αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Στη συνέλευση συμμετείχαν επίσης εκπαιδευτικοί από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το ΕΕΕΕΚ Σητείας αλλά και γονείς μαθητών.

Το Φιλανθρωπικό Σωματείο Στήριξης ΑΜΕΑ επαρχίας Σητείας ιδρύθηκε το 1997 και από τότε ως και σήμερα έχει να επιδείξει πλούσιο έργο στοχεύοντας πάντα στη στήριξη των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Σκοποί, εξάλλου, του Σωματείου είναι μεταξύ άλλων η ηθική και ψυχολογική στήριξη των ΑΜΕΑ της περιοχής και των οικογενειών τους, η ανάδειξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων και δυνατοτήτων των ατόμων που εργάζονται σε αυτό, η κοινωνική δραστηριοποίηση των ΑΜΕΑ και η αποδοχή τους από το κοινωνικό σύνολο, η εξάλειψη των προκαταλήψεων για τα ΑΜΕΑ μέσω της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και η παροχή υπηρεσιών από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό στα ΑΜΕΑ και τις οικογένειές τους.

Στις δραστηριότητες του Σωματείου περιλαμβάνονται επίσης η συμμετοχή σε προγράμματα, όπως το «Δίαυλος», η πραγματοποίηση εκδηλώσεων και παζαριών, η βοήθεια σε ΑΜΕΑ με παραπομπή σε αρμόδιες υπηρεσίες και ενημέρωση για διάφορα θέματα που αφορούν τα δικαιώματά τους, ενώ το Σωματείο είναι και μέλος του Παγκρήτιου Δικτύου Κοινωνικών Φορέων «Ζεύξις».

Στη διάρκεια της Συνέλευσης η κ. Ελένη Πλατανάκη και η κ. Μαρίνα Σταματάκη μέλη του ΔΣ αναφέρθηκαν στη δράση του Σωματείου κατά τη διετία που πέρασε τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η πορεία του Σωματείου είναι θετική, όμως χρειάζεται προσπάθεια κατ’ αρχήν για να επιτευχθούν και άλλοι στόχοι, ώστε να υπάρξει ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Για να γίνει όμως αυτό, όπως επισήμαναν και όλοι όσοι συμμετείχαν στη Συνέλευση, χρειάζεται και η στήριξη της πολιτείας.

Έξάλλου ένα από τα σπουδαιότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει όχι μόνο το Σωματείο αλλά και τα σχολεία ειδικής αγωγής στη Σητεία είναι αυτό της στέγης. Το Φιλανθρωπικό Σωματείο φιλοξενείται στο χώρο του Ειδικού Σχολείου Σητείας, το οποίο με τη σειρά του στεγάζεται σε ένα υπόγειο οίκημα και προφανώς δεν είναι το πλέον κατάλληλο, ενώ το ΕΕΕΕΚ Σητείας στεγάζεται στο χώρο που ήταν παλαιότερα καφενείο στις Εργατικές Κατοικίες και σε προκάτ αίθουσες-δωρεές από τον κόσμο. Όπως είναι ευνόητο, ούτε οι συνθήκες εκπαίδευσης δεν είναι οι καταλληλότερες, ούτε όμως και μπορεί να υπάρξει η συνεργασία που θα μπορούσε μεταξύ των σχολείων και του Σωματείου, αφού βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία της πόλης. Φέτος λόγω έλλειψης χώρου δε μπόρεσε να λειτουργήσει και ειδικό Νηπιαγωγείο, παρ’ ότι υπήρχαν παιδιά, τα οποία τελικά ενεγράφησαν στο τμήμα ένταξης στο 3ο Δημοτικό.

Βέβαια, όπως αναφέρθηκε, υπάρχει προοπτική για μεταστέγαση του ειδικού Δημοτικού Σχολείου σε άλλο κτίριο, το οποίο όμως επίσης – όπως τονίστηκε – δεν καλύπτει τις ανάγκες, ενώ δε συμπεριλαμβάνει και την φιλοξενία του Σωματείου.

Όσον αφορά το ΕΕΕΕΚ υπάρχει η πρόθεση να δοθούν προς χρήση 3 αίθουσες στο κτίριο του ΚΕΓΕ, οι οποίες όμως επίσης δεν αρκούν για να λειτουργήσει το σχολείο.

Η μόνη λύση, όπως επισημάνθηκε στη Συνέλευση, είναι να παραχωρηθεί από το Δήμο ένα οικόπεδο για το οποίο μάλιστα υπάρχει η δέσμευση από τον ΟΣΚ, όπως τόνισε η Διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Σητείας κ. Κατερίνα Γουλιέλμου, να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο κτίριο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, στο οποίο θα στεγαστούν τόσο το Ειδικό Δημοτικό όσο και το ΕΕΕΕΚ αλλά και το Φιλανθρωπικό Σωματείο. Τα σχέδια για το κτίριο είναι έτοιμα, ενώ το κόστος θα αναλάβει εξ ολοκλήρου ο ΟΣΚ.

«Τα παιδιά μας δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Έχουν ή θα ‘πρεπε να έχουν ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες με όλα τα άλλα παιδιά. Ζητάμε, λοιπόν, να μας βοηθήσει η πολιτεία και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να αποκτήσουμε σχολεία κατάλληλα», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Το Εργαστήρι

Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, το Σωματείο καταβάλλει κάθε προσπάθεια να στηρίξει τα παιδιά και τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα και στα πλαίσια αυτά λειτουργεί στο χώρο του Ειδικού Σχολείου Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης για ΑΜΕΑ με 3 άτομα προσωπικό. Οι τομείς απασχόλησης είναι: συσκευασία αρωματικών φυτών και βοτάνων, κατασκευή εκκλησιαστικών κεριών, κατασκευή αρωματικών διακοσμητικών κεριών, κατασκευή εποχιακών ειδών, όπως πασχαλινές λαμπάδες, χριστουγεννιάτικα είδη, μπομπονιέρες κλπ. Από το Σεπτέμβριο του 2008 παρέχει εργοθεραπεία (έχει προσληφθεί εργοθεραπεύτρια) στα μέλη που έχουν ανάγκη, ενώ ο αριθμός των ατόμων που παρακολουθούν σήμερα συνεδρίες εργοθεραπείας ανέρχεται στα 17. Πρόκειται για σημαντικές δραστηριότητες και στόχος είναι, όπως τονίστηκε, η συνέχειά τους καθώς επίσης και η πρόληψη και άλλων ειδικοτήτων για την κάλυψη των αναγκών των μελών του Σωματείου.

«Η προσπάθεια είναι συνεχής. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο που μας στηρίζει και ελπίζουμε πάντα με τη βοήθειά του να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στήριξη στους ανθρώπους που χρειάζονται», σημείωσαν τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου.

Με βάση τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών, που ακολούθησαν, το νέο ΔΣ απαρτίζεται από τους: Μανόλη Τσαντάκη, Γιώργο Αρετάκη, Ελένη Πλατανάκη, Μαρίνα Σταματάκη, Άννα Ρεμπελάκη, Αντωνία Βανταράκη, Γιώργο Καστρινάκη. Η συγκρότηση του νέου ΔΣ θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: