7 Δεκ 2007

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Στις 16-7-07 πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας ομιλία από τον κ. Φοίβο Ζαφειρίδη, αναπληρωτή καθηγητή του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσ/νίκης, με θέμα «Η εξάρτηση ως πολιτισμικό φαινόμενο» προσκεκλημένο της «Κόντρα».
Ο κ. Ζαφειρίδης αναφέρθηκε στις διαστάσεις που έχει λάβει σε παγκόσμιο επίπεδο το πρόβλημα της εξάρτησης από ουσίες, τονίζοντας ότι σύμφωνα με μελέτες
στις Η.Π.Α υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 3% του γενικού πληθυσμού είναι εξαρτημένο από ναρκωτικές ουσίες, ενώ 18 εκ. αμερικανοί πολίτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης από το αλκοόλ. Σύμφωνα με υπολογισμούς ,στην Ε.Ε υπάρχουν 1,5 εκ. συστηματικοί χρήστες ηρωίνης, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός των εξαρτημένων ατόμων από ναρκωτικές ουσίες ανέρχεται σε 100-120.000.
Στη συνέχεια της ομιλίας του, παρουσίασε διαχρονικά το πρόβλημα της εξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες και τις νέες μορφές εξάρτησης από τη χρήση της τεχνολογίας, την υπερκατανάλωση, την κατάχρηση ηρεμιστικών, αντικαταθλιπτικών κ.λ.π. Σύμφωνα με τον καθηγητή οι αιτίες που γεννούν και τροφοδοτούν τo φαινόμενο των εξαρτήσεων, σχετίζονται με το κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό περιβάλλον, γι αυτό και η αντιμετώπισή του είναι υπόθεση κοινωνικής και πολιτικής ευθύνης.
Την ομιλία παρακολούθησαν πάνω από 100 συμπολίτες μας, από τους οποίους 37 τοποθετήθηκαν ή υπέβαλαν ερωτήσεις στον ομιλητή, γεγονός που αποδεικνύει την ευαισθητοποίηση του κόσμου αναφορικά με το πρόβλημα των εξαρτήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: